sreda, decembar 06, 2023

Sa 25 godina uspešan hemičar

Uroš Todorović rođen je u Čačku 1995. Godine. Iako je u čačanskoj Gimnaziji bio učenik društvenog smera, tako da je ovaj predmet imao samo u prve dve godine, svoju ljubav prema hemiji iz osnovne škole nastavio je i u čačanskoj Gimnaziji. Sam je više puta izjavio da najviše zahvalnosti za to duguje profesorki Danki Tanović-Vujičić.  Uz njenu nesebičnu pomoć, ali i uz razumevanje direktora i drugih profesora Gimnazije, Uroš se peo strmim stepenicama ove zahtevne nauke. Sa opštinskih, regionalnih i republičkih takmičenja donosio je brojna priznanja i nagrade, a u drugoj godini srednje škole uključio se u program naučno istraživačke ustanove u Petnici. Po završetku srednje škole Uroš upisuje i sa uspehom završava akademske studije na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu kao jedan od najboljih studenata. Tokom studija dva puta je po četiri meseca boravio na studijskim putovanjima u Sjedinjenim Američkim Državama, prvi put na Univerzitetu u Arkanzasu, a drugi put u Ilinoisu. Po povratku sa dalekih putovanja Uroš Todorović se tokom studija bavio naučnim radom u laboratorijama Hemijskog fakulteta u Beogradu. 

foto: privatna arhiva

Radio je i kao instruktor u istraživačkoj ustanovi u Petnici želeći time da lična iskustva i saznanja prenese mladim talentima. Svoja znanja i nove ideje iz oblasti primene nukleinskih kiselina DNК i RNК, kao nosilaca naslednih osobina i njihovo prevođenje u proteine na nove načine, izložio je čuvenom  japanskom profesoru Esugiu Motonari, gde je u Кjotu, na poziv ovog naučnika, boravio nešto više od tri meseca. Na onlajn kursu Uroš se među više od 20.000  polaznika iz celog sveta uvrstio u pet najboljih. Zajedno sa kolegama iz SAD, Vijetnama, Perua, Filipina, Letonije i drugih zemalja svoje ideje i dostignuća predstavio je u prestižnim naučnim časopisima, dnevnoj štampi, ali i na japanskoj  Nacionalnoj televiziji.

foto: privatna arhiva

Po završetku studija odlučio je da od brojnih poslovnih ponuda istraživačkih centara iz Japana, SAD i nekih drugih zemalja, izabere da svoju profesionalnu naučnu karijeru iz oblasti DNК i RNК počne da gradi u jednoj od najbolje opremljenih laboratorija na prestižnom Univerzitetu u Beču. Već posle nekoliko meseci boravka u austrijskoj prestonici Uroš izražava vidno zadovoljstvo prijemom i uslovima rada. Hemija, kao formula života i samostalan naučno istraživaki rad, po svemu sudeći postaju ispunjenje i njegovog dugogodišnje sna i pravi smisao budućeg života tako da Uroš trenutno živi i radi u Beču.

foto: privatna arhiva

Uroš slobodno vreme posvećuje izlascima u prirodu, svira gitaru i bavi se fotografijom. Svoj rodni grad Čačak i prijatelje ne zaboravlja.

foto: privatna arhiva

‘’Udruženje je ponosno je što je, kao i mnogo puta do sada, naš rodni kraj podario nama i našem zavičaju mladog čoveka na koga svi zajedno treba da budemo ponosni, nekoga o kome ćemo kako stvari stoje u budućnosti još dosta čuti. Nadamo se da će se u jednom trenutku stvoriti uslovi koji će omogućiti da ovakvi srpski vanserijski talenti velikom većinom žive i rade u Srbiji obezbeđujući time sebi i svojoj domovini napredak i prosperitet.’’ navode autori ovog teksta, iz Udruženja Čačana u Beogradu.