ponedeljak, februar 26, 2024

Ulja na platnu koja fasciniraju

Peđa Rakićević je pre dve decenije završio Akademiju umetnosti u rodnoj Prištini. Potom, na istom fakultetu magistrirao je slikarstvo.

IMK_Pedja_Rakicevic_3.jpgKarijeru nastavlja u Americi, specijalizira grafički dizajn i digitalnu publikaciju. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za umetničko stvaralaštvo.

Sada živi i stvara u Kragujevcu. Ulja na platnu Peđe Rakićevića podjednako fasciniraju publiku u Srbiji i širom sveta. ''Dajte mi prazninu i ja ću od nje učiniti život i umetnost, na ovaj ili onaj način, a naročito od monotonog belog platna ili od bilo koje monotone podloge, umetnosti ili života.'' Kaže Peđa Rakićević koji stvaranjem, na pravi način pronalazi put u sebe. ''Moramo ići ka sebi da bi smo znali ko smo i šta sve postoji u nama, a to kada učinim, tada odem u jedan divni kreativni svet koji postoji u svima nama, bar tako mislim, jer polazim od sebe i svih mojih unutrašnji turbulentnih osećanja koja traže velikom intenzijom da se ispolje, a ja to činim u svakom smislu, da prenosim unutrašnju energiju na platna i život oko sebe. Taj čin stvaranja je proces u kome najviše uživam.'' Ističe Rakićević.

Na pitanje koliko se razlikuje život slikara u Srbiji i svetu Peđa Rakićević kaže ''Što je veći standard života to je i veća kultura. Tada ljudi imaju vremena i novca za fine stvari kao što je umetnost, u svim oblicima, naročito za savremeno slikarstvo. Živeo sam i stvarao u San Francisku više od dvanaest godina i uživao u svojoj kreativnosti, kako i divno živeo od nje.'' I dodaje da njegov odgovor nije realan za ovo podneblje, jer kako ističe isto preko okeana stvara i živi u Srbiji, gde su njegove slike veoma tražene i u velikom broju krase zidove Srbije.

Za Rakićevića je komunikacija sa publikom veoma bitna. Smatra da je to veoma važno za samostalne i totalno slobodne umetnike kao što je on. ''Svakodnevno sam u kontaktu sa ljudima koji vole to što ja slikam, jer veoma je lepo postojati u svom svetu i živeti od svog znanja i imaginacije. Veoma sam komunikativan i dostupan sam čuti različito mišljenje, jer umetnost je u oku posmatrača, i naročito da nismo svi istoga ukusa, tako da ja slikam za sve nivoe razumevanja, jer nema potrebe biti akademik da bi znao šta ti godi oku i šta budi tvoja osećanja kroz doživljene kreativnosti, zar ne?''.

Svoj odnos sa publikom Peđa objašnjava kao vema značajan segment rada jednog umetnika, jer kako mnogi vole upoznati umetnika, tako i on želi da zna gde i kod koga njegova slika odlazi. ''Veoma sam zadovoljan kupcima mojih slika, jer je sve na nivou ljubitelja moje impulsivno-racionalne i koloritne umetnosti. A, naravno i da postoje mnogi sajtovi Pedja Rakićević, Facebook, Google, Youtube, Serbianart i ostale društvene mreže preko kojih mnoge moje slike nalaze vlasnika kako u Srbiji tako i širom sveta, gde ulepšavaju ambijent mnogih okruženja od privatnih do javnih. Moje slike se nalaze u mnogim kolekcijama od Srbije, Austrije, Rusije, Japana, Švajcarske, Norveške, Poljske, Irske, Crne Gore, do ogromnog broja u Americi.'' Ističe umetnik koji stvara na različitim kontinentima i na pitanje da li su boje, platna i imaginacija njegov dom, naglašava da on svakako postoji u realnosti, ali je umetnost i slikarstvo njegov poseban dom, i dodaje ''Zamislite, stanete ispred beline platna, monotonija, prostor na kome i u kome se upuštam u svoju slast imaginacije i ispoljavanjam svoju unutrašnju osećajnost, tada realnost ne postoji, striktno prirodno postoji moj kreativni svet, ili ''dom'' kako ste ga nazvali. Milina.''

U jednom tekstu o mojim slikama Sava Stepanov citirao je Dostojevskog, ''da ne mogu promeniti svet, ali ga mogu učiniti boljim i lepšim'' kaže Peđa Rakićević za ''Priče iz mog kraja'' i naglašava da je podjednako srećan kada su svi oko njega srećni, kada završi umetničko delo i kada uđe u svoj atelje gde se nalazi ogroman broj platana i količine boja koje, kako objašnjava ''čekaju samo mene da utonem u svet stvaranja gde je divno biti Ja.''