ponedeljak, februar 26, 2024

Dirigent velikog srca

Milivoj Ivanović je rođen pre više od sto godina, ali se o njegovoj dobroti i plemenitosti još uvek govori u kući koju je ostavio rođacima.

Velikog umetnika kroz priče i fotografije upoznaju gosti Žiže i Ivana Ivanovića, koji su tu kuću pretvorili u toplu oazu.   

’’Vila melodija’’ otvara vrata turistima željnim odmora, mira i porodične atmosfere. 

Kada je iz Graboviće kod Gornjeg Milanovca otišao na studije violine, započela je uspešna Ivanovićeva karijera. U Beogradu je diplomirao na Muzičkoj akademiji i postao poznat i priznat u svetu klasične muzike. Vešt i temperamentan umetnik, govorili su kritičari. Bio je dirigent i rukovodilac orkestra KUD-a ’’Abrašević, dirigent Radio Stanice u Beogradu, vodio je veliki broj radio emisija. Pohvaljivan je kao šef Simfonijskog orkestra Radio Beograda. Od 1958.godine postao je profesor Muzičke škole u Zemunu, a nastupao je i u Austriji, Finskoj. Na festivalu u Italiji dobio je zlatnu umetničku medalju. Bio je saradnik časopisa ’’Savremeni akordi’’, ’’Radio Beograd’’, ’’Jugoslovenski radio’’ iz Beograda, novosadskog ’’ Dnevnika’’ i ’’Tribine’’, muzički urednik izdavačkog preduzeća ’’Prosveta’’, planer programa umetničkog ansambla Doma JNA u Beogradu.

U njegovoj kući na kojoj je violinski ključ, u Grabovici, često se čuju pesma i smeh. Naslednici kažu da ga pamte kao divnog čoveka, koji nije imao svoje dece, a o svima brinuo. Zato Žiža, Ivan i njihova deca čuvaju istoriju tog doma i ime velikog Milivoja Ivanovića. Zato se ’’Vila Melodija’’ izdvaja od drugih domaćinstava koji se bave seoskim turizmom.