ponedeljak, februar 26, 2024

Trio Mirković u Italiji

Uz degustaciju vina iz Srbije i muziku grupa ’’Nema problema’’ i ’’Trio Mirković’’ održana je prezentacija Turističke organizacije Srbije, u okviru predstavljanja Srbije na svetskoj izložbi EXPO u Milanu.

Kristina Mirković je mlada violinistkinja, poreklom iz sela Koštunići pod Suvoborom, nedaleko od Gornjeg Milanovca. Još u detinjstvu, prepoznat je njen vanserijski talenat za violinu. Posle studija u Novom Sadu, nastavila je školovanje u Milanu i zanimljivo je da je magistarski rad, pod nazivom "Svadbarski zvuci" odbranila sa najvišom ocenom, a njeni profesori fascinirani su lepotom Srbije i njenih zvukova. Kristina živi i radi u Milanu, a srpsku muziku promoviše na nastupima sa grupom "Trio Mirković". Po svom metodu, predaje violinu deci i odraslima i na internetu u interesantnim video klipovima na youtube. Kristina je poreklom iz porodice u kojoj su četiri generacije muzičara. Pradeda je svirao violinu, deda gitaru, tata harmmoniku, brat gitaru. Svi Mirkovići poznati su svirači i to narodne, tradicionalne muzike. Zato je i njen metod dobio porodični naziv.

Za ’’Priče iz mog kraja’’ Kristina kaže da sarađuje sa nekoliko muzičkih škola u kojima predaje svoj metod, koji će na jesen, kao doktorsku tezu braniti na Univerzitetu u Ruanu, u Francuskoj.

’’Nastup na izložbi Milano EXPO je bio predivan, imali smo odličan prijem.’’ kaže mlada umetnica. ’’Moram zahvaliti gospođama Aneti Uskoković i Gordani Plamenac na odličnoj organizaciji. Direktorka Turističke organizacije Srbije, predstavila me publici kao našeg ambasadora u Italiji, što je za mene čast.’’ istakla je Kristina Mirković.

U okviru predstavljanja Srbije na izložbi EXPO Milano, na Bio-Mediteranskom trgu je izveden ''Cooking Show'', a događaju je prisustvovao i Prvi potpredsednik Vlade i Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić.

foto: Ivana Kerečki