ponedeljak, februar 26, 2024

Grumen srpske zemlje za veterana

Diane Diles-Hammond nije očekivala da će se puno ljudi odazvati na poziv Srbima koji žele da 15. jula njenom ocu čestitaju 89. rodjendan. Ona je ćerka američkog veterana koji je tokom Drugog svetskog rata spasen u Misiji Halijard i nije verovala da će iznenađenje koje je pripremala uspeti.

Curtis Diles jedan je od poslednjih veterana legendarne misije, tokom koje je iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca 1944. spaseno pet stotina pilota.

Njegova ćerka je istakla da je često govorio kako nikada nije zaboravio dane koje je proveo sa Srbima koji su ga spasli. Povodom njegovog 89.rođendana iz Srbije je stiglo na stotine pisama, fotografija, čestitki i jedan grumen srpske zemlje.

 

Nedugo posle toga, vazduhoplovni narednik preminuo je, na 70. godišnjicu njegovog spasavanja u srpskom selu Pranjani. Njegova supruga Inez izrazila je želju da narednik bude sahranjen sa tim grumenom srpske zemlje, u košulji sa natpisima obe države koje je istinski voleo.

U operaciji Vazdušni most organizovana je jedna od najvećih operacija spasavanja posada američkih bombardera u Drugom svetskom ratu tokom 1944. godine.