sreda, decembar 06, 2023

Planeta u malom

Na gradskom trgu, pred oko 3000 posetilaca, grad je postao planeta u malom.

Na svakom koraku mogao se čuti ruski, španski, indonežanski, slovački, poljski, bugarski, engleski jezik. Međunarodni festival folklora “EtnoFest”, četvrti po redu, održan je krajem jula u Čačku, a završni koncert oduševio je Čačane. Pred publikom su se smenjivali domaći i zvuci iz drugih zemalja, šarenilo kostima i lepota rukom rađenih narodnih nošnji, sklad boja, ali muzika koja je celoj slici dala novu dimenziju učinila je da dlanovi publike zabride od aplauza. Mladi folkloraši sa svih meridijana su tokom trajanja festivala naučili da igraju i srpsko kolo. Možda su grešili u koracima, ali je stisak ruke u kolu bio iskren.

Već četiri godine Međunarodni festival folklora “EtnoFest” organizuju Grad Čačak, Turistička organizacija Čačka kao i grupa pojedinica iz KUD “Dule Milosavljević Žele” koji su idejni tvorci manifestacije.

“Na festivalu je učestvovalo 220 igrača iz sedam zemalja i više od 150 srpskih folkloraša. Pokazali smo lepotu i raznolikost u srpskom kolu za koje znamo da je od posebnog značaja za nas jer je zaštićeno kao nematerijalna kulturna baština čovečanstva. Treba napomenuti da manifestacija kako sa kulturološkog, tako i sa strane turizma ima ogroman značaj za naš grad. Nije mi poznato da su ranije grupe iz Meksika organizovano dolazili u naš grad”, kaže Vojin Jakovljević, direktor Turističke oranizacije Čačka. Takođe, pored lokalne samouprave Grada Čačka, dugujemo nesebičnu pomoć u organizaiji Domu učenika srednjih škola u Čačku, Studentskom centru kao i preduzeću UTP “Morava”. Bez njih bi zaista bilo nemoguće organizovati ovakav događaj, rekao je Jakovljević.

Manifestacija je održana drugi put zaredom pod zastavom međunarodne organizacije CIOFF koja ima svoj ogranak u Srbiji, a koju direktno podržava UNESCO. “Ono što je najlepše to je da smo goste naučili da igraju srpsko kolo. Posebna čast je bila što smo svi zajedno odigrali jedno veliko srpsko kolo i tako zatvorili festival. Gosti su otišli, a mi smo postali bogatiji i iskusniji za još jedan festival međunarodnog folklora”, kaže Zoran Jevtić, umetnički direktor KUD “Dule Milosavljević Žele”.

Zadovoljni su bili i gosti iz najudaljenijih zemalja. “Gostoljubivost i nova prijateljstva koja smo sklopili nešto je najdragocenije što ću poneti iz Čačka i Srbije”, kaže gošća iz Meksika.

Sličnog su mišljanja i Rusi. “Pokazalo se još jednom da među nama postoji neka sakrivena veza jer su mnogi rado sa nama zaigrali naše igre, ali su svi želeli da se slikaju sa igračima što nas je učinilo jako ponosnim”, priča mlada Ruskinja.

Ništa manje nisu bili oduševljeni ni Čačani. “Manifestacija je predivna i pokazalo se da su našem gradu potrebne više ovakve manifestacije, laze Milica Todosijević iz Čačka. “Koncert je bio odličan. Muzikom smo obišli zemlje sa svih krajeva planete. Uživali smo u muzici i lepoti kostima koje su folkloraši imali”. Čačak je u znaku folklora od 21. jula. Na ulicama grada sugrađani su svakodnevno sretali folkorce sa različitih krajeva sveta, razgovarali sa njima, slikali se. Za Čačane su organizovana i dva defilea folklornih ansambala koji su na trenutak pešačku zonu u gradu pretvorili u karnevalski kutak.

Učesnici ovogodišnjeg Međunarodnog festivala folklora “EtnoFest” bili su ansambli iz Bugarske, Poljske, Slovačke, Meksika, Španije, Indonezije, Rusije i Srbije, a nastupali su, osim u Čačku na gradskom trgu, predškolskoj ustanovi “Mali Kapetan”, Saboru Frulaša u Prislonici.

Naredni Međunarodni festival folklora “EtnoFest” će se održati od 02-06.08.2020., a u planu je da okupi skoro 300 učesnika Iz deset zemalja, navodi se u saopštenju iz JU "Turistička organizacija Čačka".