sreda, decembar 06, 2023

Trubači za Guču žive 

Na 58. Dragačevskom saboru trubača Stefan Mladenović iz Vranja, proglašen je za najboljeg trubača, a po izboru žirija najbolji orkestar je orkestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte.

Članovi trubačkih orkestara iz čitave Srbije nestrpljivo su čekali finalno takmičenje. Ove godine bilo ih je najviše. Dvadeset, najboljih na takmičenjima u predtakmičarskim centrima. Trubači kažu da dan kada se popnu na veliku binu sa nestrpljenjem isčekuju od sabora do sabora. San je mnogih da osvoje nagrade, a pripremaju se čitavu godinu. Na 58. Dragačevskom saboru trubača Stefan Mladenović iz Vranja, proglašen je za najboljeg trubača, a po izboru žirija najbolji orkestar je orkestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte. Publika je svoje glasove dodelila orkestru Marka Trnavca iz Mršelja, koji je osvojio ''Zlatnu trubu''.

Četvorodnevni sabor u dragačevskoj varošici počeo je tradicionalnim podizanjem saborske zastave, uz himnu ''Sa Ovčara i Kablara'', uz pucanje prangija i neizostavnom dobrodošlicom domaćina. Otvorili su ga ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ruski ambasador Aleksandar Čepurin. Organizatori jedne od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji odlučili su da 58. Sabor trubača u Guči bude bez koncerata estradnih zvezda, kako bi se sabor vratio tradiciji, trubi i trubačima.

 

Zato su se na pozornicama smenjivali kulturno umetnički program i trubački koncerti. Fantastičan nastup imao je Dejan Petrović sa svojim ''Big bendom'', a kao uvertira pred subotnje finale održan je tradicionalno najposećeniji ''Ponoćni koncert'' na kome su nastupili orkestri koji su u seniorskoj konkurenciji osvojili plasman na finalno takmičenje. Subota, kao takmičarski dan, bila je najuzbudljivija, a u nedelju su održani koncerti pobednika, kao i majstora trube Saše Krstića, Ekrema Mamutovića i Dejana Lazarevića.

I ove godine trubački festival okupio je turiste sa raznih strana sveta. Među gostima bilo je i dosta poznatih ličnosti. Najveću pažnju privuklo je gostovanje Marije Zaharove, portparola Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, koja je kao gost prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije, Ivice Dačića posetila Guču. Njima su drugog dana Sabora trubača uručena posebna priznanja, a Zaharova je postala počasni gost Sabora u Guči.

I po završetku programskih sadržaja i kada su trube utihnule u Guči je ostalo dosta gostiju koji su na put kućama krenuli tek pošto su još malo uživali u čarima trubačke varošice i dragačevskog gostoprimstva.