sreda, decembar 06, 2023

Još jedan festival u Guči

Guča je oduvek bila prepoznatljiva po Dragačevskom Saboru trubača. U dane kada se truba čuje u varošici na obalama Bjelice pripremaju se domaći, srpski specijaliteti. Posetioci Sabora, gosti sa svih kontinenata vole da probaju proju, sir i kajmak, svadbarski kupus iz zemljanog lonca, jagnjeće i praseće pečenje i hajdučki ćevap. Jer se sve priprema pred njihovim očima, a mirisi mame na svakom koraku. U svakom lokalu, pod šatrom ili u domoćinstvima koji ugoste rođake, prijatelje ili turiste trude se da uz zvuke trube svi uživaju u njihovim kulinarskim majstorijama.

 

Zato su gučki ugostitelji odlučili da uoči 58. Dragačevskog Sabora trubača naprave još jedan festival.

foto: Broćića Avlija

Miloš Broćić, iz ''Broćića Avlije'' i Udruženja ugostitelja iz Guče kaže da su iznenađeni prijavljivanjem 17 ekipa na ovaj takmičarski festival. ''Zbog kiše nismo mogli da održimo planirana sportska takmičenja, ali ovaj, prvi festival pokazao je da smo odlični majstori za pripremu dragačevskog specijaliteta-hajdučkog ćevapa.''

 foto: Broćića Avlija

Dobrom provodu doprineli su trubači, a predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić istakla je da je ideja ugostitelja odlična i da je Hajduk fest pravi uvod u Dragačevski Sabor trubača. ''Hajduk fest je promocija celog Dragačeva, cele opštine i turističkog potencijala'', naglasila je Stambolić.

foto: Broćića Avlija

Prvi Hajduk fest u Guči održan je u organizaciji Turističke organizacije Dragačevo, Udruženja ugostitelja i Mesne zajednice Guča.