Subota, April 13, 2024

Povratak prve moderne skulpture u fontani

Mnogi Čačani sećaju se prve moderne skulpture u fontani koja je od 1959. godine stajala ispred zgrade Pošte u centru grada. Početkom devedesetih demontirana je i premeštena, a na njeno mesto postavljen je spomenik velikom vojskovođi, vojvodi Stepi Stepanoviću. Pošto je pre petnaestak godina skulptura iz fontane izvaljena uselila se u depo Umetničke Galerije ''Nadežda Petrović'', čije je vlasništvo. Galerija je povodom dvadeset godina od smrti poznatog vajara Oskara Berbelje, koji je svojim radom i umetničkim delima zadužio Čačak, pokrenula inicijativu za povratak ''Devojčice'' u javni prostor.

Vajar Oskar Berbelja prvi je školovani vajar iz Čačka i jedno je od najvažnijih imena na umetničkoj mapi tog grada. Završio je akademiju u Beogradu na odseku za primenjeno vajarstvo i autor je brojnih umetničkih dela, uglavnom u kamenu i staklu. Galerija ''Nadežda Petrović'' poseduje 13 skulptura dobijenih na poklon od ovog umetnika, naglašavaju iz ove kulturne ustanove, objašnjavajući da su još davnih šezdesetih godina u dvorištu Galerije postavljene dve, a od 2010.godine u Gradskom parku tri skulpture. Oskar Berbelja je uradio i unutrašnje uređenje zgrade Doma kulture i reljef „Puž“ po kome je zgrada prepoznatljiva, a koji čačanski Dom kulture koristi kao svoj logotip.

Foto: UG ''Nadežda Petrović'' Čačak

Povodom dvadeset godina od smrti  vajara Oskara Berbelje (1921-1999), Umetnička galerija ''Nadežda Petrović'' Čačak priredila je monografiju o umetniku, a fontana ''Devojčica'' ponovo je našla svoje mesto u centru grada, sada na rekonstruisanom platou.

Foto: UG ''Nadežda Petrović'' Čačak

''Nastavićemo da i u budućnosti oplemenjujemo javne površine u gradu koji neguje kulturu na umetničku porodicu Berbelja'' rekao je Branko Ćalović, direktor Galerije ''Nadežda Petrović''. Spomenik četiri vere delo je Oskarovog oca Frančeska, kao i spomenik na Gradskom groblju Stepi Stepanoviću koji je uradio po nacrtima Ivana Meštrovića.

Foto: Epicentar press

Podatak da je jedan deo današnjeg čačanskog javnog preduzeća ‘’Gradsko zelenilo“ faktički proizašlo iz kamenorezačke radionice Oskarovog oca Frančeska Berbelje takođe govori u prilog tome da grad i ustanove kao što su Galerija i Dom kulture na neki način imaju obavezu podsećanja na višedecenijski uspešan skulptorski rad i njegov angažman na doprinosu modernom uređenju javnih gradskih prostora, ali i na kamenorezačku radionicu Oskarovog oca i na celu porodicu Berbelja, ističu u Umetničkoj Galeriji ''Nadežda Petrović'' u Čačku.