Subota, April 13, 2024

Jedinstveni poduhvat u Pranjanima

Retko gde mogu se videti drveni čardaci koji pripadaju posebnoj vrsti objekata seoskog narodnog graditeljstva iz 19. veka. Gavrovića čardak u Pranjanima je prema nekim izvorima podignut u domaćinstvu Momčila Gavrovića oko 1870. godine. U to vreme takve zgradice imali su samo najimućniji domaćini. Ostava u prizemlji i prostorija za odmor i obedovanje na spratu povezani su zatvorenim drvenim stepeništem, a strmi krov bio je prekriven šindrom.  Iako predstavlja nepokretno kulturno dobro deli sudbinu mnogih napuštenih domaćinstava u selima tog kraja. Da bi se tom spomeniku kulture od velikog značaja produžio životni vek odlučeno je da se zaštiti i preseli na drugu lokaciju.

foto: M. Lukić, MNA

Posle višegodišnjih pokušaja zajedničkom akcijom Crkvene opštine i Mesne zajednice Pranjani sa vlasnikom parcele i čardaka napravljen je dogovor o preuzimanju kulturnog dobra, i njegovoj adekvatnoj prezentaciji u okviru crkvene porte u centru sela, pa je organizovan jedinstven poduhvat.

foto: M. Lukić, MNA

Sličan projekat koji podrazumeva preseljenje čitavog objekta nije realizovan poslednjih 50 godina u Srbiji zbog čega je izazvao veliko interesovanje u naučnoj i široj javnosti. Kamionskom dizalicom utegnu i obezbeđen čardak preseljen je u crkvu porte u Pranjanima.

foto: M. Lukić, MNA

Najveći deo čardaka koji je izgrađen po principima usklađenim sa prirodom biće zadržan kaže magistar etnologije i antropologije Katarina Grujović Brković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.           

"Već smo tokom transporta ustanovili neka oštećenja, ali to što će se zameniti je zaista malo u poređenju sa onim što ćemo zadržati. Prizemni, podrumski i spratni deo čardaka će u najvećoj meri zadržati postojeće stanje, jer je građa uglavnom zdrava. Krovna konstrukcija i krovni pokrivač će ipak morati kompletno da se zameni. To je tendencija zaštite i konzervatorski principi nalažu da mi što više zadržimo originalne materijale", navodi Katarina Grujović Brković i dodaje da će na objektu će biti dodati novi kapci i drugi elementi koji nedostaju. Oko čardaka je predviđeno parterno uređenje usklađeno sa tradicionalnim vrednostima.

foto: M. Lukić, MNA

"Još jednom je život pokazao da samo zajedništvo može da donese dobro. I ovog puta Bog je čekao da se udruže meštani da to bude zajednički poduhat pa da zajedno izmireni sakupe sredstva i uz pomoć države presele čardak kako bi bio ukras u našoj porti", kazao je jerej Vojislav Risimić, paroh pranjanski  naglašavajući da je čardak sada na pravom mestu, neposredno pored crkve brvnare iz 1827. godine.

foto: M. Lukić, MNA

Zaštita objekta narodnog graditeljstva, koji su naše najugroženije nasleđe, stručnjaci kažu posebno je značajna. Zato je za ovaj projekat Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo skoro četiri miliona dinara.

Grujović Brković ističe da ima dosta objekata koji su oštećeni i koji zahtevaju konzervatorske radove. Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo pokriva 25 opština u četiri okruga i svake godine konkurišu sa određenim projektima, ali je budžet mali pa se ne mogu svi projekti sprovesti.