Subota, April 13, 2024

Međunarodni filmski festival pod vedrim nebom

Tokom trodnevnog međunarodnog filmskog festivala u selu Mutanj na planini Rudnik  kod natpisa "Srpski Holivud" i u Domu kulture na Rudniku prikazan je trideset i jedan film iz dvadesetak zemalja. Projekcije pod vedrim nebom imale su posebnu čar, a organizovana je i dvodnevna kreativna radionicu za decu “Ukrasimo Holivud”. Posetioci su mogli da pogledaju i izložbu radova članova udruženja “Rudnički vidici”.

Ivan Jakovljević, poznatiji kao Ivo car ističe da je i ove godine Srpski Holivud poklonio tri dana filmskog programa svim ljubiteljima sedme umetnosti, zaljubljenicima u prirodu, kao i onima koji bi pobegli od grada na malo drugačiji izlet i začinili svoje leto.

‘’Ovog puta, s ponosom ističemo, publika je imala priliku da pogleda međunarodno takmičenje filmova žanrovski, idejno i kulturološki potpuno različitih.  Uvek se potrudimo da priredimo zanimljive sadržaje za sve generacije, tako je bilo i ove godine. Ulaz je bio slobodan, a filmovi odlični. Deo projekcija je imali smo i u Domu kulture na Rudniku, gde je organozovana i svečana dodela priznanja.’’ Istakao je Jakovljević.

Festival postoji od 2011. godine, a sada je po prvi put organizovano međunarodno takmičenje.

Žiri u sastavu Aron Sekelj, Dragomir Zupanc i Miodrag Novaković, pregledao je trideset i jedan film iz dvadeset dve zemlje, i na osnovu propozicija festivala doneo odluku da se nagrada za najbolji film festivala proglasi film “Moriom” čiji su autori Frančeska Skalisi i Mark Oleksa iz Švajcarske. Najbolji dokumentarni film je “Vinova Loza”, srpskog autora Luke Papića, najbolji igrani film je ostvarenje Farnaza Zareijana iz Irana “Bioskop u odsustvu Sime”. Žiri je odlučio i da Je Mimi, autoru iz Tajvana, za film “Oni su tu, ali ja nisam” dodeli priznanje za najbolji eksperimentalni film, a najbolji srpski film je “Prelazak”, autora Igora Ćorića iz Beograda. Specijalno priznanje žirija dobio je Džon Helberg iz Švedske za film “Mus”.

Specijalnu nagradu “Zlatni vitez sa Rudnika” na inicijativu kompanije Rudnik i flotacija “Rudnik” i Udruženja Rudničana dobio je film “Dečak koji je napravio muzej”, čiji je autor Serđo Uč iz Velike Britanije.

"Imajući u vidu da ove godine ovaj filmski festival prerasta u planetarni i međunarodni događaj, koji u sebi ne sadrži samo dosadašnje tradicionalne oblike filmskog stvaralaštva, već i hod civilizacijskog saznanja u vrhunskim oblastima tehnološkog i sociološkog razvoja pojedinaca, nacionalnih kultura i svega što filmom uopšte može da bude obuhvaćeno, žiri skreće pažnju na takav film kao što je “Zamrznuta nada” sa Tajlanda, autora Pejlin Vedel i Nine Ijas, u kome počinje traganje, na osnovama duhovne kulture Tajlanda, koja se bavi pitanjem reinkarnacije čoveka i tehnoloških mogućnosti koje predstavljaju priivilegiju života na planeti u najsavremenijim uslovima. Samim tim u okviru ovog festivala otvara se pitanje kreativnog susreta nauke, tehnologije i umetnosti na novim osnovama, do sada nezabeleženim u praksi filmske produkcije. Osim toga žiri skreće pažnju i na druge brojne proboje u ljudskom saznanju, uočene na ovom festivalu." Rekao je Miodrag Novaković.

Festival su pomogli Opština Gornji Milanovac, Kulturni centar Gornji Milanovac i kompanija Rudnik i flotacija "Rudnik".