Subota, April 13, 2024

Čvorologija i drugi programi za mlade na Goliji

U okviru programa „Mladi u prirodi“ koji je planiran Lokalnim akcionim planom za mlade opštine Ivanjica za 2019. godinu, održan je kamp za petnaestoro dece iz OŠ "Sreten Lazarević" iz Prilika, kao i mlade iz Ivanjice. Kamp su vodili stručni saradnici Кancelarije za mlade opštine Ivanjica, sertifikovani omladinski radnici i licencirani treneri u odgovarajućim oblastima.

Mladi Ivanjičani su učili čvorologiju, upoznali se sa planinarskom i kamperskom opremom. Posle jutarnje gimnastike svaki dan je bio drugačiji. Šetali su do lokaliteta „Tresava na Belim Vodama“ koja je u prvoj zoni zaštite „Parka prirode Golija“, pravili improvizovana nosila, peli se uz postavnjeno uže pomoću alpinističke opreme, abzajl i koristili Avantura park. Organizovan je i Orijentiring-takmičenje u orjentaciji u prostoru i upoznavanje lokaliteta.

Ivan Stamenić, koordinator lokalne Kancelarije za mlade opštine Ivanjica ističe da su mladi pokazali veliko zalaganje i interesovanje za pomenute teme. ‘’U narednom periodu realizacija programa biće nastavljena na planini Golija u „Omladinskom kampu“ na Dajićkom brdu i bližoj okolini. U nastavku programa mladi će, pre svega, imati priliku da se upoznaju sa planinom Golija kao parkom prirode, provedu vreme u prirodi, iskuse čari kampinga i učestvuju u mnogobrojnim aktivnostima u periodu od dva dana gde će imati priliku da steknu dosta znanja iz različitih oblasti’’ rekao je Stamenić.

U okviru dvodnevnog programa planirano je upoznavanje sa planinom Golija kao parkom prirode, orijentacija u prirodi, pletenje spasilačkih i izviđačkih čvorova, pravljenje improvizovanih nosila, orijentiring takmičenje, logorska vatra, korišćenje šatora, vreće i podmetača, pravljenje improvizovanih skloništa, realizacija aktivnosti na Avantura parku.

Ivan Stamenić kaže da je cilj ovih aktivnosti, koje će uglavnom biti realizovane vikendom, omogućiti mladima dodatne sadržaje za razvoj kapaciteta u oblasti bezbednosti, zaštite životne sredine i ponašanja mladih u prirodi, konkretno u Parku prirode Golija, a zainteresovani za učešće u Programu, u Kampu na Dajića Brdu na Goliji, mogu se prijaviti u svojim školama, kao i u Кancelariji za mlade opštine Ivanjica.