Nedelja, Maj 26, 2024

Na izložbi Irene Paleček Radmanović svako može da prepozna svoju avliju 

Svaka slika ima svoju priču. Svaka avlija je posebna.I svako može da pronađe svoje sećanje na prošla vremena. 

Sve je počelo prvo fotografisanjem starih kuća, kaže Irena Paleček Radmanović, umetnica češkog porekla kada je sa prijateljima u Dragačevu, uživala u ambijentu koji je podseća na detinjstvo. Prvo su nastali crteži, pa akvareli, a potom je nostalgičan opus posvećen avlijama predstavljen i modernim tehnikama.

''Izložbom Moja avlija-moj svet rudnički, Irena je na jedan najlepši mogući način dočarala krajolike i ovog kraja Srbije i svih drugih krajeva, predivne stare građevine, brvnare, čardake i sve ono što krasi ovu zemlju Srbiju, što je krasilo od davnina i što je krasi i danas'' istakao je Radoš Gačić iz Kulturnog centra Gornjeg Milanovca koji dugi niz godina zajedno preduzećem ‘’Rudnik’’ sa Rudnika u prelepom prostoru Doma kulture u toj varošici organizuje programe različitih sadržaja.

Mirko Marković, istoričar umetnosti i likovni kritičar ističe da je Irena Paleček Radmanović uspela da dočara toplinu, atmosferu, duh i priču naše avlije. U čast Rudnika među slikama je i pet urađenih ugljem, kao i slika motiva iz sela Majdan podno planine Rudnik. ‘’ Izložba će posle Vidovdana i predstavljanja u još nekoliko gradova ostati trajno vlasništvo galerije Doma kulture na Rudniku, jer joj je mesto u ovom delu Srbije gde se to poštuje, čuva i gde može da se prepozna’’ rekao je Marković na otvaranju izložbe na Rudniku.

Irena Paleček Radmanović, rođena Beograđanka, diplomirani je profesor likovne kulture i ilistrator. Do sada je imala četrnaest samostalnih i učestvovala na još toliko kolektivnih izložbi. Za sebe kaže da često menja motive, tehnike i medije, ali najviše je sklona akvarelu.

''Osnovna inspiracija za stvaranje izložbe je potreba da se prisetim svega onoga što je naše kolektivno sećanje, da podsetim na ono što jesmo i od čega potičemo, a to je ono nešto što budi neki osećaj nostalgije i nežnosti'' rekla je umetnica na otvaranju izložbe u Domu kulture na planini Rudnik.''Kada sam krenula da razrađujem jedan ovakav tradicionalan motiv krenula sam tradicionalnim tehnikama, prvo ugljem, a onda akvarelom kome sam posvećena. To je zapravo tehnika koja je moju nostalgiju i emociju podržala kroz ovaj motiv. Međutim onda se stvorila ideja da ova izložba postane dovoljno transparentna za širu publiku tako da smo tradicionalno pokazali i na moderan način, jako efektno, kroz digitalni print. I tako je priča dobila tu paralelu modernog i tradicionalnog.''