Subota, April 13, 2024

Sela prošlosti i budućnosti

Uprkos stalnim migracijama prema urbanim područjima u ivanjičkoj opštini još uvek veliki deo stanovništva živi u ruralnoj sredini.

Osim lepotom planina Javor može se podičiti istorijom i junaštvom srpske vojske. Zemlja ove planine natopljena je krvlju ratnika koji su branili otadžbinu u prvom oslobodilačkom- Javorskom ratu 1876 godine. U slavu čuvenog majora Mihaila Ilića, koji se istakao i slavno pogunuo u borbama i drugih boraca na Javoru I Kalipolju, na mestu gde je bila granica sa turskom carevinom, podignut je spomenik uz koji su humke i drugih junaka izginulih u Javorskom ratu.

Na planini Javor gaji se najbolji srpski krompir, a među njivama još postoje šančevi u kojima su se borili junaci istorijske bitke. Danas u polja odlaze neki novi junaci, junaci opstanka na selu, koji uprkos brojnim poteškoćama obrađuju zemlju, gaje stoku i žive od svog rada. Kao i nihovi preci.

Bojan Ranđić iz sela Kušići je ostao na selu. Ima troje dece i želi da se izbori na svom ognjištu. ''Moram da se borim to tu da održim sve, pošto su moji baba i deda ovde ostavili dosta i znoja i snage da ovo stvore i sad je ovo šteta zapustiti. Mi sad trenutno imamo negde oko 80 ari malina. Imamo negde oko 25 grla stoke i krompir smo smanjili, tu negde do tridesetak ari toga držimo eto, time se bavimo. Malo šljiva. Ove godine nisu baš nešto specijalno ih i nema, a inače prevashodno baimo se stočarstvom. To nam je nešto pod broj jedan.''

Težak je život na selu kažu ivanjički ratari i stočari. Poljoprivredna proizvodnja zavisi od vremenskih uslova pa uvek gledaju u nebo. Mladi poljoprivrednici na Javoru ne boje se rada, ali ipak da opstanu na svojim ognjištima očekuju pomoć države.

''Samo jedino država malo da nam pripomogne nama mladima. Jer tu ima u celoj mesnoj zajednici nas možda desetak mladih domaćinstava koja su ostala. Samo da nam malo još pripomognu nekako, u nekoj pomoći. Da nam jednostavno obezbede osnovne uslove za život. Da nam struje ne nestane svaki čas. Čak čujem da mesna zajednica Kušići nema svaki čas vode. Puteve te malo, koliko bilo. Mi više ništa drugo i ne tražimo. Borimo se sami kako možemo i umemo.'' ističe Ranđić.

U planinskom kraju ivanjičke opštine mladi veruju da sela imaju i budućnost. Priroda im je darovala puno, a diče se kulturnim i istorijskim nasleđem čitavog kraja.

O bogatoj istoriji i životu na Javoru svedoči i stara škola u Milandži. Prva škola u moravičkom kraju osnovana pre skoro dva veka sve teže odoleva vremenu. Iako u njoj odavno nema đaka u javorskim selima i danas se priča o prvom učitelju koji je bio Grk, ali i o drugim, među kojima se jedan čak dopisivao i sa Nikolom Teslom.