Nedelja, Maj 26, 2024

Čiste, divlje planinske reke

Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatiji planina u Srbiji. Planinski masiv goleme planine ističe se po lepoti i raznovrsnosti reljefa, klime, očuvanosti prirodnih i kulturnih vrednosti. U šumskim prostranstvima, na proplancima i livadama koji je krase, u očuvanoj životnoj sredini nastanjeno je više od hiljadu biljnih vrsta, kao i veliki broj različitih vrsta životinjskog sveta.

Na ovoj planinskoj lepotici u najvećoj meri sačuvane su izvorne prirodne karakteristike predela i ekosistema.

Golija je dobila status prirodne baštine od izuzetnog nacionalnog i međunarodnog značaja. Park prirode prve kategorije obuhvata više od 75.000 hektara, a pre više od dve decenije UNESCO je proglasio područje ‘’Golija-Studenica’’ prvim rezervatom biosfere u našoj zemlji.

Radoica Stojković, predsednik Mesne zajednice Devići ističe da se ne zna se gde je i šta je lepše. ''Кada samo prošetamo Golijom i kada pogledamo, kada sa jednog brda pogledamo na drugo mi bi poželeli da smo na tom brdu. A kada budemo na tom brdu pa pogledamo ono tamo, mi kažemo onamo je bio isto tako predivno. Tako da mnogo tih lepih turističkih destinacija ima, mnogo toga. A da ne kažem da smo i preteča seoskog turizma. Negde davnih sedamdesetih godina ovde je bio veoma, veoma razvijen seoski turizam, pa je to nekako vremenom valjda malo i zbog putne infrastrukture zamrlo. Da eto, sad nadamo se da u ovom skorijem periodu pošto evo i uradili smo taj mnogo pominjani put Pridvorica Devići, kuda stvarno nismo imali, nismo mogli da se vozimo, bio je gotovo neprohodan, evo sad je to u završnoj fazi, završili smo. Nadam se sad da će ubuduće turisti iz Srbije i iz okruženja moći da vide sve te prirodne lepote koje Golija poseduje.'' naglašava Stojković i dodaje ''Samo treba doći i videti i ko je god došao jedanput ostao je oduševljen i nije to ostalo samo na jedanput, uglavnom dolazi svake godine.''

Najbogatija je stoletnim šumama, ali njene padine presecaju slivovi snažnih, divljih reka, pa za Goliju kažu da je planina sa stotinu izvora. Brojni potoci formiraju prelepe slapove, a neki su još skriveni u čarobnim šumama i kanjonima.

''Imamo veliki broj bistrih, čistih potoka, rečica, jedna od tih rečica je reka Izubra, u blizini Devića, na jedno dva kilometra odavde od nas. Ona je interesantna po vodopadima, lepim, interesantnim vodopadima, bistrom i čistom vodom, što potvrđuje prisustvo rakova i potočne pastrmke. Pored bistre i čiste vode nalazi se veliki broj biljnih vrsta. Gotovo da nema vrste drveta koja ne raste na ovom području.'' kaže Radojica Ćirović, direktor Osnovne škole Devići.

Nestvarnim prizorima često se dive planinari i izletnici koji uživaju u kanjonskom ambijentu gde čista planinska reka Izubra, sa velikim brojem slapova i bukova, spuštajući se niz padine Golije formira prelepe kaskadne vodopade.

Izubra je samo jedna od zadivljujućih prirodnih vrednosti Golije.