sreda, decembar 06, 2023

Sve lepote Javora

U pesmama je opevana. U istoriji planina Javor velikim slovima upisana. Sa prosečnom nadmorskom visinom od oko 1300, pa do nekih vrhova čak i preko 1500 metara svrstava se među najlekovitije planine. Umereno planinska klima,  listopane i četinarske šume, livade, pašnjaci i proplanci krase ovu lepoticu nadprosečnog kvaliteta vazduha.

U živopisnim selima meštani i njihovi gosti, sve češće i turisti sakupljaju lekovito bilje i šumske plodove, a vredne pčele sa obronaka Javora u košnice donose pravo blago.

Dragan Bogdanović iz sela Sivčina pored Opaljenika kaže da ima dosta raznovrsnog lekovitog bilja po livadama, ali da ima i voća koje pčele koriste. ''Znači, imamo raznovrstan cvetni med, pa dalje imamo malinu, pa kupinu, pa ima nešto malo bagrema, pa livadu. Kad se sve to skupi, a i to bilje koje medi, koje ima nektara, divlje to mora da vredi i da valja. Zato je planina Javor tako lekovita. Po tome je čuvena.'' Ističe Dragan.

A da je ova ivanjička lepotica zaista lekovita, govori i legenda o Bošku Jugoviću, koja se s kolena na koleno prenosi. Veruje se da se, znajući priče o lekovitim travama, ranjeni junak upravo sa Kosova polja uputio ka Javoru, da na toj planini vida rane. Još uvek se može čuti predanje da je jedan od devetorice braće kneginje Milice od ljutih rana izdahnuo nedaleko od Ivanjice.

Sahranjen je na brdu zvanom Palibrčki grob, gde je podignuta crkva Lazarica oko koje je posađeno devet hrastova u čast svih Jugovića.

U istoriji ova planina ostaje upisana kao područje gde se nekad nalazila srpsko-turska granica i na kome se odvijala odlučujuća bitka, Javorski rat.

''To je istorijska planina koja je u tom smislu poznata drugima, ali u nekom istraživanju što se tiče biljaka i životinja nije se toliko išlo u neke, da kažem, detalje. I to je planina koja je bogata prirodnim lepotama, jednostavno i vodama i šumama tako da ima dosta mogućnosti, kapaciteta za razvoj u različitim pravcima, ali je u ovom momentu ne toliko dovoljno iskorišćena niti je istražena u različitim oblastima.'' ističe Ivan Stamenić, Kancelarija za mlade Ivanica.

U nestvarnim lepotama krajolika opstaju ušuškana bajkovita sela, sa krovovima od prirodnog kamena iz ivanjičkog kraja. U njima generacije vrednih ljudi žive u skladu sa prirodom.

Javor, nesumnjivo ekološki biser Srbije, krasi netaknuta priroda i bogatstvo flore, a nastanjuju ga i raznovrsne životinjske vrste. U podnožju Javora, u kanjonu reke Uvac caruju beloglavi supovi, koji se često vinu put planinskih visova.