ponedeljak, februar 26, 2024

Lepote planine Mučanj

Mučno mu je samo ime koje je dobio, kako legenda kaže, po teškom usponu Svetoga Save. Ali nasuprot imenu, uprkos oštrom kamenu i nesavladivim stenama sa Mučnja sve drugo odjekuje lepotom. Čak iz daleka ćete ga prepoznati, a sa najvišeg vrha, pogled sa Jerininog grada, sa 1534 metra nadmorske visine i oči i srce će ispuniti milinom. Jer, uspavani gorostas nadvisuje prelepa ivanjička brda i doline i zaštitnički motri na njih. Ponosan na prirodne lepote čitavog kraja.

 ‘’Da se uživa u prirodi, da se doživi avantura i upoznaju neki krajevi nije potrebno ići na daleke destinacije. Može se reći da mnogi često ne primećuju lepote oko nas. Selo Кatići i čitav predeo oko planine Mučanj ima gotovo netaknutu prirodu, čist vazduh, dosta pešačkih i planinarskih staza, puno atrakcija, znamenitosti koje vredi posetiti. Zato je boravak u ovoj sredini neprocenjiv. Mnogi naši gosti uverili su se u jedinstven doživljaj prirode i njenih lepota i osetili su u potpunosti sve njene čari. Po mom mišljenju priroda je ovde zaista  prelepa.’’ kaže Jelena Obradović iz sela Кatići.

Mučanj odlikuje kraški predeo, ali je i obrastao šumama.  Očaraće vas prizorima i pokazati kako iz kamena nastaje život. Prostor ove planine priprada ekološki značajnim područjima Srbije, sa bogatim biljnim i životinjskim svetom. Prema dosadašnjim istraživanjima beleži se da na Mučnju raste nekoliko stotina biljnih vrsta, među kojima je znatan broj retkih. Najznačajniji podaci o flori Mučnja datiraju još iz 1856. godine kada je Mučanj floristički istraživao Josif Pančić. Planina koja dominira čitavim predelom, oštrog i čistog vazduha raj je za izletnike i turiste koji ga sve češće pohode.

‘’Mučanj je veoma značajan turistički lokalitet za Ivanjicu. Кako za Ivanjicu tako i za okolinu. Da bi približili turistima lepote sa kojima raspolaže Mučan organizujemo trke pod nazivom ''Ivanjica trejl'' koja će biti i 2023. godine. Imamo veliki broj prijava i zainteresovanih za tu trku. Radimo brojne aktivnosti, brojna usavršavanja na turističkom lokalitetu Mučnja, počev od vidikovca, pa tu je i za ljubitelje adrenalina ''Via ferata'' koja će imati 200 metara visinsku razliku. Dužina staze će biti oko 400 metara. Obuhvataće i pećinu Boža Javorca, tako da i ''Via feratom'' ćemo obuhvatiti još neku atrakciju na Mučnju.'' navodi Janko Grbić iz Turističke organizacije Ivanjica i dodaje da im je cilj da na Mučnju za svaku ciljnu grupu turista obezbedimo aktivnosti koje mogu odgovarati različitim potrebama turista.

Lepote i znamenitosti planine Mučanj imaju ogroman turistički potencijal. Oaza je netaknute prirode, prelepih proplanaka, šuma i livada ispresecanih bistrim rekama i potocima. Da je čitav predeo izuzetan potvrđuje i činjenica da u podnožju planine, koja sa Golijom i Javorom okružuje Ivanjicu, izvire i jedna od najčistijih reka Evrope, Rzav.