ponedeljak, februar 26, 2024

Vredna zaostavština

U podnožju planine Jelice, nedaleko od Čačka, u selu Ježevica nalazi se istoimeni manastir. Hram je posvećen Svetom Nikolaju Mirlikijskom i po narodnom predanju zadužbina je kralja Milutina.

U porti crkve počiva prota Vićentije Popović, koji je rođen u Ježevici, a parohiju svojih predaka dobio je 1851.godine. Na izložbama srpskog poljoprivrednog društva i poljoprivrednim izložbama u inostranstvu nagrađivan je za vino, voće i ratarske proizvode. Odlikovan je Ordenom Miloša Velikog IV reda, ordenom Takovskog krsta IV I V reda, Ordenom Svetog Save V reda i drugim priznanjima.

Kao učen čovek svoga vremena imao je ličnu biblioteku u kojoj su sačuvane knjige njegovih predaka iz srpskih štamparija XVI veka.

Deset generacija Popovića, jedne od najstarijih svešteničkih porodica iz čačanskog kraja, stvaralo je biblioteku iz koje potiče 250 primeraka stare i retke knjige.

''U kulturnoj istoriji Srbije takve sačuvane bibliotečke celine su retka su pojava, a u provinciji do sada nezabeležena. Zajedno sa oružjem, ikonama, crtežima, albumima, fotografijama i dokumentima čine celinu od izuzetnog značaja.'' Ističe Delfina Rajić direktorka Narodnog muzeja u Čačku u kome se čuva zaostavština Vićentija Popovića i njegovih sinova.

''Rad na istraživanju porodičnih zaostavština XIX i početka XX veka, dao je izuzetno dobre rezultate u popuni muzejskih zbirki. Počeo je velikim otkrićem biblioteke prote Vićentija Popovića i sinova. Prvobitno u njoj je bilo najmanje pet rukopisnih knjiga, među Kojima i dve iz XVII veka, kao i tri srpske štampane knjige iz XVI veka. Кonačnu fizionomiju biblioteka je stekla u XIX veku, tako što su je stvarali paralelno Кosta Popović, kao student Liceja u Beogradu i članovi njegove porodice u Ježevici.'' navodi Radivoje Bojović, istoričar i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Čačku.

''Posle njegove smrti 1864. prota Vićentije Popović spojio je oba dela u jednu celinu, od koje danas nedostaje najmanje jedna trećina fonda.'' dodaje Radivoje Bojović, istoričar i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Čačku.