ponedeljak, februar 26, 2024

U čast majke tri srpska kneza

U Gornjoj Trepči čuvaju uspomenu na rodonačelnicu dinastije Obrenović, Višnju Urošević u narodu poznatu pod imenom Baba Višnja. Predanja govore da je upravo tu rođena, mada neki podaci potvrđuju da je rođena u zaseoku Orlovak u susednom selu, u Donjoj Trepči.

Majci tri srpska kneza – Jovana, Jakova i Miloša u Atomskoj Banji podigli su spomenik 2015. godine na kome je u ploču uklesano ‘’Osnivačima novovekovne Srbije, počev sa Milošem Obrenovićem kao i majkama srbskih Rodoljuba iz minulih vremena’’.

Iako se o Višnji ne zna mnogo, poznato je da je bila veliki borac. Iz dva braka imala je šestoro dece. Ušla je u istoriju kao uvek poštovana Baba Višnja. Sa ponosom i poštovanjem meštani Atomske Banje postavili su spomenik koji privlači pažnju domaćih i stranih posetilaca ove izuzetno popularne turističke destinacije.

Baba Višnja je umrla pre više od dva veka. Knez Miloš je njene zemne ostatke iz Brusnice, gde je prvobitno bila sahranjena, preneo u portu manastira Vraćevšnica  u blizini Gornjeg Milanovca. I tamo se nalazi veliki spomenik Miloševoj majci.

.