sreda, decembar 06, 2023

Za odmor i rehabilitaciju

Po mnogo čemu jedinstvena, Atomska Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 460 m. U podnožju Vujna i Bukovika su izvori termomineralnih voda koje su po karakteristikama prava retkost i izuzetno blagotvorna u lečenju. Lekovita svojstva Atomske Banje poznata su od davnina, a prvo banjsko kupatilo je u Gornjoj Trepči izgrađeno 1890. godine. Prve analize vode datiraju još iz 1904. godine, a temperatura vode je 29,8 stepeni Celzijusa.

‘’Lekovite vode Gornje Trepče su po svom sastavu jedinstvene u svetu. Osim hemijskog dejstva koje su rezultat mineralnog sastava, vode ove banje poseduju i fizička svojstva koja se koriste u terapijske svrhe. Aktiviraju se nervni procesi, stimuliše krdiovaskularni i respiratorni sitem, poboljšava se cirkulacija i metabolizam, a kod reumatskih bolesti smanjuje se bol i ukočenost.’’ ističu u Atomskoj Banji. Uz tradicionalno lečenje uz korišćenje termomineralne vode u Atomskoj Banji primenjuju i savremeni koncept lečenja u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji.

Atomska Banja je 2008.godine privatizovana, rekonstruisani su postojeći kapaciteti i izgrađeni novi.  Novi hotel ‘’Vujan’’ pruža evropske standarde za boravak gostiju, a osnovana i Specijalna bolnica za rehabilitaciju obolelih od reumatskih i neuroloških bolesti.

Pored stacionara, za smeštaj gostiju na raspolaganju je hotel ‘’Vujan’’, kao i bungalovi, mali apartmani u fizički odvojeni od bolničkog kompleksa. Atomska Banja je udaljena samo 130 kilometara od Beograda, 17 od Čačka i 11 kilometara od Gornjeg Milanovca.