Nedelja, Maj 26, 2024

Najveći fikus na Balkanu

U holu Doma kulture u Čačku raste najveći fikus koji se gaji u zatvorenom prostoru na Balkanu. Fikus je star pola veka, a čine ga dva stabla koja rastu kroz tri nivoa čačanske kulturne ustanove.

Rakošne krošnje ove tropske biljke se u gornjim delovima prepliću, stvarajući jednu jedinstvenu krošnju koja sa velikim zelenim listovima dominira čitavim prostorom.

Impozantnom izgledu i rastu prijaju velike staklene površine preko kojih dobija dodatnu toplotu i svetlost, a u Domu kulture kažu da mu svakako prijaju brojni kulturni događaji i pažnja koju dobija od zaposlenih ali i velikog broja posetilaca.

Izuzetan primerak najvećeg fikusa inače ima zanimljivu istoriju. Prilikom izgradnje Doma kulture, 1971. godine, u njegove temelje posađena su tri stabla. Dva su se primila i svake godine izraste bar jedan novi metar ove biljke.  

Odlukom Skupštine opštine Čačak stavljen je pod zaštitu, kao značajno prirodno dobro 2004.godine i svrstan u III kategoriju zaštite, kao spomenik prirode botaničkog kraktera.

O njemu se brinu zaposleni u Domu kulture, koji ukoliko primete neke promene pozivaju stručnjake sa Agronomskog fakulteta u tom gradu. Uz saglasnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije za orezivanje i uklanjanje suvih grana i lišća, zaduženo je Gradsko zelenilo. Oni primenjuju i sve potrebne mere zaštite. Napravljena je i metalna konstrukcija preko koje se krošnje pružaju.

Zanimljivo je da se čačanski fikus uopšte ne zaliva. Njegovi koreni su pod platom Gradskog trga ispod koga ima dosta podzemnih voda koje crpi.

Jedinstven je i po dimenzijama i starosti, jer su retki primerci te vrste koji su dosegli te razmere i opstali. Očekuje se da će se ovaj simbol Čačka pronaći i u Ginisovoj knjizi rekorda.