četvrtak, oktobar 06, 2022

Izvire u Dragačevu, a krasi i Ovčar Banju

Dragačevo, poznato po prirodnim lepotama, po brdovitom i talasastom reljefu svrstava se u red najlepših predela jugozapadne Srbije. Kroz kraj bogat vodama, izvorima i potocima, protiču i reke Bjelica, Moravica i Zapadna Morava. U selima ovog kraja bistri potoci se cakle među šumama i gorama, a u dolinama uz njihove tokove najplodnije su oranice. Mnogi dragačevski potoci su bujični, a jedan od najlepših, obrušava se niz padine sela Dučalovići.

U tom selu i izvire, na Debeloj Gori podno Ovčara. Njegov tok, dug samo 6 kilometara, vodi do Ovčar Banje, te je zato i nazvan Banjski potok.

U nesvakidašnjem potoku, formiraju se slapovi, jezerca i bigrene kade, a posebnu čar daju sedimentne stene i taloženje sige. Deo kojim protiče nalik je kanjonu.

Banjski potok, sa bogatom vegetacijom i nestvarnim izgledom, jedan je od dragulja Ovčarsko-kablarske klisure. Magične je boje, koja se menja od smaragdno zelene do boje leda.

Ova desna pritoka Zapadne Morave, atraktivna je u svako doba godine i lokacija je koju rado posećuju turisti. 

Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačka kaže da je na ovom kratkom rečnom toku i jedan kraški izvor ispod koga se taloži bigar i forma se jedna velika bigrena terasa. ''Banjski potok jeste među najatraktivnijim lokacijama u Ovčarsko kablarskoj klisuri ali posetioci treba da ga čuvaju, kako bi mogli još dugo da uživamo u njegovoj lepoti'', ističe Nikolić.