sreda, decembar 06, 2023

Riznice crkava i manastira rudničko-takovskog kraja

Izložba upriličena u Muzeju rudničko takovskog kraja predstavlja završetak višegodišnjeg projekta te ustanove. Obuhvatila je istraživanja, evidentiranja i proučavanja rizničkih dragocenosti crkava opštine Gornji Milanovac i prikazuje samu srž pravoslavne vere i postojanja na tim prostorima.

Posle gotovo decenije istraživanja  Ana Ranković i Ana Cicović predstavile su javnosti izuzetne eksponate.

Na otvaranju izuzetne izložbe o vrednim eksponatima govorio je istoričar umetnosti, dr Vuk Dautović, koji je uz raznolikost predmeta, istakao bogatstvo motiva. Naglasio je da su savremeni crkveni predmeti sve jednostavnije izrade bez mnogo ukrasa, a da su izloženi predmeti iz različitih perioda, različitih radionica, izuzetno bogato ukrašeni, bogoslužbene knjige su takođe iz poznatih ruskih i drugih štamparija, ukrašene okovima izuzetne obrade.

U prethodnom periodu istražene su i proučene riznice manastira Vraćevšnice i Vujna, kao i crkava u Gornjem Milanovcu, Majdanu, Kamenici, Pranjanima, Takovu, Savincu, Brezni, Gornjim Banjanima, Ozremu, Donjim Branetićima, Ljutovnici, Šilopaju, Boljkovcima, Brusnici, Zagrađu.