sreda, decembar 06, 2023

Radio i TV aparati iz prošlog veka

Kolekcionar sa Rudnika Momčilo Paunović svojim sugrađanima i gostima koji borave na toj planini nedaleko od Gornjeg Milanovca upriličio je nesvakidašnju izložbu radio i televizijskih uređaja koje je sačuvao od zaborava. 

Stari aparati koji su pre više od pola veka zauzimali posebno mesto u domovima žitelja rudničko-takovskog kraja čuvari su uspomena na nekadašnja okupljanja porodica, komšija, ali i tada epohalnih tehničkih izuma.

''Kada su se pojavili, radio-aparati su imali dozu mističnosti, bude sećanja, najčešće na detinjstvo. Sećam se kako se, da bi slušali vesti, oko jednog uređaja okupljalo nekoliko porodica, jer nije svaka kuća mogla da priušti da kupi pre svega radio ili kasnije i televizor'' kaže Momčilo Paunović, autor postavke.

U njegovoj kolekciji je i prvi tv prijemnik, marke ''Filips'', koji je pre tridesetak godina otkupio od penzionisanog rudara. Naime, ovaj vredan eksponat bio je u vlasništu preduzeća Rudnik i flotacija na Rudniku i ispred njega su u radničkoj menzi svakodnevno najvažnije vesti pratili rudari. ''Pamtim kakva je to bila senzacija. Na crno belom televizoru gledao se film ''Tarzan'' sa Džoni Vajsmilerom'', priseća se Paunović.

U Galeriji Doma kulture ''Vojislav Ilić'' na Rudniku mogu se videti radio-aparati proizvedeni posle Drugog svetskog rata.

Najstariji je ''Kosmaj 49'' koji je proizvela radio industrija ''Nikola Tesla'' iz Beograda. I to u staroj Jugoslaviji. 

Tu su još neki primerci beogradske radio industrije, ali i ''Luxus'' koji je 1960.godine proizveo čuveni EI ''Niš''. 

Zatim model ''Philips PS'' iz 1950-te, iz Belgije, pa onda jedan model ''Ferguson'' iz 1949. iz Velike Britanije i drugi raznovrsni uređaji.

Jedan od najvrednijhi eksponata je radio iz 1947. godine koji je bio u vlasništvu francuske novinske agencije ''Frans-pres'' i koji je punih 35 godina radio bez prestanka.

''To je nemački radio na kom su u francuskoj novinskoj agenciji, u njihovom predstavništvu u Beogradu, slušali vesti svakog dana. Kada je rashodovan poklonio mi je prijatelj Milan Dragović, koji je bio direktor agencije. Uz radio sam dobio i sve rezervne lampe tako da verujem da će mu to produžiti vek.'' kaže Paunović.

''Izložba takozvanih ''lampaša'', vraća nas u vreme kada je tehnika tek stigla u naše domove i kada su nam te sprave zaista izgledale kao čarobne kutije u kojima smo zamišljali da žive mali ljudi, vraća nas u vreme kada je tehnika tek stigla na ove naše prostore. Ona predstavlja vreme koga se svi rado sećaju.'' ističe Predrag Lošić iz Kulturnog centra Gornjeg Milanovca.

Momčilo Paunović sa Rudnika strastveni je kolekcionar. Prikupio je 22 radio aparata, gramofona i televizora, koji se mogu videti u Galeriji rudničkog Doma kulture.

Uz radio i tv aparate među izloženim eksponatima su i gramofoni, tranzistori i jedan vokmen.

 

Nostalgična izložba otvorena je za posetioce do juna 2021. godine.