petak, avgust 19, 2022

Manastir u tišini šumovitih padina planine

Među manastirima Male srpske svete gore koji su kao biseri rasuti u Ovčarsko kablarskoj klisuri nalazi se manastir Svete Trojice. Nije poznato kada i ko ga je podigao. Prema turskim popisima potiče iz druge polovine 16. veka, mada se pominje i da je najverovatnije nastao u 12.veku.

Ovaj muški manastir izdvaja se lepotom.

Izuzetno lepo uređen manastirski komplek ograđen je zidom, a uz hram nalazi se i stari konak, obnovljen u vreme kneza Aleksandra Karađorđevića 1844. godine.

Crkva manastira Svete Trojice je jednobrodna građevina sa pravougaonim pevnicama i kupolom iznad središnjeg dela.

‘’Ona svojim opštim sklopom i proporcijama predstavlja ne samo najznačajniji arhitektonski spomenik u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, već je jedno od najlepših graditeljskih ostvarenja sa kraja XVI veka u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. ‘’ ističe se na zvaničnom sajtu Eparhije žičke.

Više puta je obnavljan, dva puta bombardovan, a tokom rata od 1942. Do 1944.godine u njemu je proveo Gojko Stojčević, budući patrijarh Pavle.

Manastir nepoznatog ktirora se nalazi u ataru dragačevskog sela Dučalovići, na zapadnoj strani planine Ovčar.

Uz vernike u manastir Svete Trojice često dolaze turisti i planinari koji dobro utabanim stazama obilaze Ovčar Banju i planinski vrh nad dubokom klisurom.

Foto: Petar Sretenović