Subota, April 13, 2024

Čista zajednica za održivo okruženje i prirodu

Unapređena lokalna infrastruktura u oblasti zaštite životne sredine u Opštini Ivanjica i Opštini Gusinje uz podršku Evropske unije.

U Opštini Gusinje (CG) i Opštini Ivanjica (SRB) unapređena je lokalna infrastruktura za odlaganje komunalnog otpada kroz nabavku i postavljanje drvenih kanti u Nacionalnom parku Prokletije (CG) I Parku prirode Golija (SRB).

Imajući u vidu da su ova dva parka veoma atraktivna za turiste širom sveta i iz godine u godinu beleže sve veću posećenost, postojala je potreba za postavljanjem kanti za odlaganje otpada na centralnim turističkim lokacijama. Stoga je, kroz projekat ''Čista zajednica za održivo okruženje i prirodu – ČISTO'' a u cilju zaštite ovih značajnih prirodnih dobara, nabavljeno i postavljeno po 10 drvenih kanti u svakoj opštini.

Kroz projekat su takođe postavljene i informativno-edukativne table u Nacionalnom parku Prokletije i Parku prirode Golija, kao i na centralnim gradskim lokacijama. Ukupno je postavljeno po 5 tabli u svakoj opštini koje se odnose na floru i fauna ovih područja, proces razlaganja različitih vrsta komunalnog otpada u prirodi, ali sadrže i slogane koji pozivaju na zaštitu životne sredine na ovim lokalitetima.

Projekat ''ČISTO'' sprovode pomenute dve opštine u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 koji sufinansira Evropska unija, odnosno Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). 

Realizacija projekta je počela 24. decembra 2022. i trajaće dve godine, do 23. decembra 2024. godine. Ukupna vrednost projekta je 389.635 evra, od čega je doprinos Evropske unije 330.800 evra.

foto projekat Čisto