Nedelja, Maj 26, 2024

Selektivno odlaži kulturu pokaži

U cilju očuvanja životne sredine Javno komunalno preduzeće ''Gornji Milanovac'' posvećuje veliku pažnju edukaciji po pitanju selektivnog sakupljanja otpada, a kroz različite akcije radi na podizanju opšte ekološke svesti. U praksi se dokazalo da je saradnja sa najmlađima od izuzetnog značaja, da na vreme stiču navike i brinu o okolini. Zato svake školske godine organizuju druženja njihove maskote Ljubice sa mališanima u Predškolskoj ustanovi, ali i sa osnovcima.

 

U takvim akcijama Ljubica ih podseti na značaj selektivnog odlaganja otpada, a učenici dobiju čestitku i raspored časova.

''Najmlađi veoma pažljivo slušaju o brizi i zaštiti životne sredine, a sa Ljubicom rado razgovaraju kako i gde se odlaže papir i karton a gde plastika. Značajno je da im se na kreativan način ukaže na to, mada su reakcija i znanjem pokazali su koliko su upućeni u važnost zaštite okruženja u komе živimo.'' kažu u JKP Gornji Milanovac i dodaju da je saradnja sa decom iz milanovačkih vrtića i škola obostrano zadovoljstvo. ''I u narednom periodu nastojaćemo da mališane uključujemo u projekte kojima podstičemo na važnost selektivnog odlaganja otpada i zaštiti životne sredine.''ističe direktor ovog javno komunalnog preduzeća Ivan Lazić.

Sa sugrađanima su stalno na terenu. I u akcijama podele kesa za selekciju otpada podsećaju da se otpad odlaže na mesta za to predviđena. Individualna domaćinstva za selekciju otpada koriste plave i žute kese, a stanari stambenih zajednica kontejnere.

Podsećaju da građani otpad mogu samostalno odvesti i odložiti svoj otpad na deponiji ''Vujan'' svakog radnog dana, u periodu od 7 do 14 časova.

Kako bi unapredili svest o potrebi adekvatnog postupanja sa otpadom Javno komunalno preduzeće ''Gornji Milanovac'' je u prethodnim danima ugostilo mališane PU ''Sunce''.

Saradnja sa najmlađima od izuzetnog je značaja jer na vreme stiču navike i brinu o okolini. 

Mališanima su veoma zanimljive akcije u kojima oni mogu da se sa Ljubicom druže u pogonu komunalnog preduzeća.              

Na njihovo veliko oduševljenje imali su priliku da se provozaju u čistlici, kamionu, bageru i na taj način upoznaju na koji način se čuva čistoća našeg grada.