Nedelja, Jul 21, 2024

Jedinstvena šuma porodice Ivanović

Po dalekom pretku koji je i počeo tu tradiciju nazvaše je Radanova gora.

Da je  sačuvaju i potomci, kako kaže vlasnik šume Dušan Ivanović, ne obavezuju ih samo pisani dokumenti koji govore o vlasništvu, već i činjenica da bogatstvo jedne šumske zajednici ovog tipa do sada u Srbiji nije uočena.

Više od dve decenije Radanova gora je zaštićeno prirodno dobro, tačnije prva privatna šuma pod zaštitom države, a pre nekoliko godina i pod drugim stepenom zaštite, jer je proglašena za semensko sastojnu šumu.

Kao prirodno dobro botaničkog kraktera zaštićena je iz više razloga. Pre svega zbog mešovite strukture šume, jer se na maloj površini nalazi 12 vrsta drveća, zatim zbog očuvanost šumske zajednice, ali i zbog retkih primeraka kao što je izuzetno star hrast lužnjak.

Na hektar i 27 ari, u okviru ove šumske zajednice rastu divlja trešnja, brekinja, lipa, jasen, brest, bukva, grab, cer i hrast lužnjak koji je upravo tu na nadmorskoj visini od 430 do 460 metara prirodna retkost. Ivanović iz Ekološkog društva "Dragačevo" naglašava da je inače prirodno stanište hrasta lužnjaka na nižoj nadmorskoj visini.

Procenjuje se da je stablo hrasta lužnjaka koji se nalazi na samo sedam kilometara od varošice staro više od dva veka. U prsnom prečniku, na metar i trideset od zemlje, mereno je jedan metar i dvadeset centimetara prečnika, a dostiže visinu od dvadeset metara.

Uz najveće i najstarije stablo u šumi je i nebrojeno drugih stabala, starosti nekoliko decenija, ali i veoma mladih izdanaka. Ivanović kaže da se u šumskoj zajednici Radanova gora nalazi preko 400 kubika drvne mase po hektaru što je višestruko više od proseka u Srbiji.

Uz Radanovu goru, deset pojedinačnih stabla drveća, Rćanska pećina i deo Ovčarsko kablarske klisure već su zaštićene prirodne vrednosti, ali u Dragačevu planiraju da zaštite još neke prostorne celine, pećine, izvore mineralnih voda, pojedinačna stabla u drugim selima, park u osnovnoj školi u Guči. Tako će na području Dragačeva uskoro biti preko 50 objekata prirodnog i kulturnog nasleđa pod zaštitom države, a Ivanović ističe da gotovo da nema sredine u Srbiji koja ima toliko vrednosti na jednom malom prostoru.