sreda, decembar 06, 2023

Lepote očuvanih šumskih kompleksa 

Ako nekada, bez nekog posebnog plana odlučite da krenete na putovanje Nacionalni park Tara će biti odličan izbor. 

Sve što vam je potrebno je ljubav prema prirodi i ljudima, otvorenost i spremnost na izazove. I bez sumnje, eto šanse da doživite neverovatne stvari.

U tom slučaju možete uz sunčani dan dobiti pravu avanturu, uz srnaće na putu, fascinantne poglede sa magičnih mesta planine Tare.

Do nekih vidikovaca autom se ne može stići, ali malo šetnje može vas dovesti do najlepših pogleda Srbije.

Sve staze su lepo obeležene. Tako da je na vama samo da uživate. Usput se nalaze drveni stolovi sa klupama, gde se možete odmoriti i osvežiti. Neopisiva zelena boja četinara bujna, puna života prija svakom posetiocu ovog neverovatnog predela, a svež vazduh je posebna priča.

Priroda stvarno može da iznenadi, uvek i na krajnje neočekivan način. Ko bi rekao da u sred zime, na planini, u šumi možete da uživate u cvetnim poljima, bukvalno u tepihu od cveća.

U Nacionalnom parku Tara živi preko 50 jedinki mrkog medveda, zaštićene vrste. Šansu da ih posmatraju u pratnji vodiča, rendžera od maja do oktobra posetioci imaju organizovanim odlaskom na dva hranilišta. Tako sa bezbednih mesta, iz čeke, mogu se diviti najveće zveri u Evropi.

Medvedi izbegavaju susrete sa ljudima, ali da se mogu sresti sve posetioce u Nacionalnom parku obaveštavaju i upozoravaju, uz objašnjenje kako se u tom slučaju ponašati.

Nacionalni park Tara karakteriše raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta u očuvanim šumskim kompleksima. Zaštićeni kompleks obuhvata površinu od skoro 25.000 hektara, a zanimljivo je da tu, u prirodnom staništu, na uzanom području oko srednjeg toka reke Drine možete pronaći Pančićevu omoriku kao endemit i relikt. Područje Nacionalnog parka Tara inače zauzima najveći deo površine masiva istoimene planine na teritoriji opštine Bajina Bašta.

Piše: Petar Sretenović