sreda, decembar 06, 2023

Svedoci stogodišnje turističke tradicije

Za Rudnik kažu da je najviša i najlepša planina Šumadije. Zbog prelepe prirode, ukrštanja vetrova odavno je prepoznat kao vazdušna banja. Zvanično je tu titulu dobio još davne 1922. godine,a krase ga očuvane vile i letnjikovci.

Zbog izuzetno prijatne klime, velikog broja sunčanih dana i ruže vetrova, planina Rudnik oduvek je bila značajno turističko mesto. Postojala su dva hotela, hotel Danilović i hotel Nikić, gde su beogradski turisti dolazili po dozu zdravlja.  A upravo su Beograđani među prvima  gradili vile i letnjikovce na obroncima najviše šumadijske planine.

''Mnogi ugledni ljudi između dva rata gradili su svoje vile na Rudniku. Među prvima je bio građevinski preduzimač Jozef Herman, a ne treba zaboraviti da su tu vile imali i Desa Dugalić, prvakinja beogradske drame i njen muž Milorad Nedeljković direktor Poštanske štedionice, pa Živojin Balugdžić, kraljevski ambasador u Ankari, pa Radovan Šumenković, kraljevski konzul u Pragu i mnogi drugi značajni Beograđani.'' ističe Momčilo Paunović, rudnički hroničar.

Od trideset vila na Rudniku ostale su samo četiri. Jedna od najlepših, koja i danas postoji i pleni svojim izgledom je Hermanova vila. 

Izgrađena je 1927.godine i nekada je nosila naziv ''Danica''.

Poznata i kao ''Šumska kuća'', Hermanova vila, skrivena među hrastovima, bukvama i borovima nalazi se na fantastičnom bregu, na putu od varošice ka rudničkim vrhovima, Malom i Velikom Šturcu koji je Strogi prirodni rezervat.

Rudnik ima 8 planinskih vrhova koji su visoki preko hiljadu metara i uz brojne zanimljivosti ispisuje stotinu godina u turizmu.